theedozen in verschillende opstelling geplaatstEen typische theedoos in japanse stijleen geordende theedoos met veel verschillende mogelijkheden om theezakjes op te bergen
Home

De rijke traditie van thee

De rijke traditie van thee 

Thee draagt een rijke geschiedenis en een jarenlange traditie met zich mee. Thee brengt mensen bij elkaar en doet genieten. 

Thee schenkt warmte en thee is ook heilzaam. 

Populariteit van thee 

Thee is op dit moment een van de populairste dranken ter wereld op water na dan. Er worden ongeveer 3 biljoen kopjes thee per dag opgedronken! Waar ter wereld je ook als gast verblijft de kans dat je thee krijgt aangeboden is levensgroot. Waarschijnlijk drink jij nu een kopje thee terwijl je dit stukje blog leest. Het is daarom niet verrassend dat wij op onze website een aparte categorie thee hebben opgenomen https://www.theedooskopen.nl/categorie/speciale-theesoorten/ 

 

Wanneer mag je van thee spreken? 

In theorie mag je enkel van thee spreken wanneer de drank is gemaakt van de bladeren van de theestruik Camellia sinensis. Alle andere plantenbladeren zoals: 

Deze bovengenoemde bladeren zijn in feite aftreksels, maarja om het een beetje overzichtelijk te houden noemen we het ook maar thee. 

 

De thee oogst 

Afhankelijk van de gebruikte soort plant kun je stellen dat de eerste oogst pas na drie jaar kan worden geplukt. 

Een theestruik kan ongeveer vijftig tot zeventig jaar meegaan dus dat zijn aardig wat kopjes thee en dat is ook de reden dat de prijs relatief laag is. Wanneer de theestruik de zeventig jaar heeft bereikt wordt de productie minder en uiteindelijk dan ook vervangen. 

Op dit moment is Unilever de grootste theeproducent ter wereld https://www.unilever.nl/

Het verwerken van de theebladeren 

Na het plukken moeten de bladeren zo snel mogelijk worden verwerkt. De vers geplukte bladeren worden van de plantage naar een nabijgelegen verzamelpunt gebracht, daar worden ze in zakken gestopt en naar de theefabriek gebracht. Een van de grootste theefabrieken in de wereld is op dit moment Dilmah thea https://www.dilmahtea.nl/  

Verpakking en transport 

Om zorgvuldig een oordeel te vormen over elke partij thee, doen thee-importeurs zoals https://www.jacobsdouweegbertsprofessional.nl/thee/  een beroep op speciaal opgeleide theeproevers. Zij testen op geur, smaak en uiterlijk voordat een partij thee wordt gekocht. Uiteraard vraagt het vak van theeproevers heel wat oefening en ervaring het zijn dus echte professionals die dit werk doen. 

Thee verliest snel aan kwaliteit onder invloed van vocht, warmte en door het overnemen van vreemde geuren. De verpakking is dan ook superbelangrijk om externe invloeden tijdens het transport te vermijden, de houten kratten zijn dan ook verleden tijd. Tegenwoordig wordt de thee verpakt in papersacks van 5 tot 60 kilogram. De binnenkant van die zakken wordt bekleed met alumiumfolie en plastic om ervoor te zorgen dat vocht geen invloed kan hebben op de kwaliteit van de thee.